06 – 10 96 56 40info@sanderheesen.nl

27 november 2019 | Sander Heesen

Natuur in plaats van pillen

Er komt een man bij de dokter. ‘Dokter, ik voel me zo onrustig de laatste tijd. Het is druk op mijn werk, de deadlines volgen elkaar op. Deze zorgen ervoor dat ik alleen maar harder ga werken. Als ik eens thuis ben en met de pantoffels aan en de benen omhoog een serie op Netflix wil kijken, dan wil mijn jongste zoon een duel met vechtrobots met me doen. Mijn oudste zoon gilt dat level 7 van Clash of Clans echt geweldig is en dat ik dat even moet komen checken. Op hetzelfde moment drukt mijn vrouw een ellenlange boodschappenbrief in mijn handen met de woorden dat ik meteen op pad moet gaan. Ze wil op tijd eten, want ze heeft nog yoga die avond.’

De man zucht en laat moedeloos zijn hoofd hangen. De dokter kijkt even naar de man, vraagt niets, pakt zijn receptenboekje en begint te schrijven. Hij scheurt het recept af en geeft dit aan de man. Die leest het en kijkt de dokter vragend aan. Leest het nog een keer. ‘Natuur’ staat er op het briefje. ‘Wekelijks, twee uur’. ‘Over een maand terugkomen’, zegt de dokter en geeft de man een hand.

Minder stress, meer creativiteit
Natuur als recept? Dat is wat er gebeurt op de Shetlandeilanden. Artsen kunnen sinds vorig jaar patiënten voorschrijven de natuur in te gaan. Het achterliggende idee is dat de natuur zorgt voor rust en ontspanning. Het heeft een positief effect op bloeddruk. De natuur bevordert de aanmaak van oxytocine. Oxytocine speelt een rol bij het verbinden met anderen, vermindert stress en onderdrukt angstgevoelens. Ook verhoogt de natuur de creativiteit. Die krijgt ruimte doordat de druk, bij afwezigheid van onder andere werk en telefoon, op de hersenen minder wordt. Die creativiteit kan helpen bij het oplossen van een probleem op je werk. Zo krijg ik tijdens het hardlopen regelmatig inspiratie voor iets dat mij bezig houdt.

Vogels spotten en in plassen stampen
De inwoners van de Shetlandeilanden krijgen nu door hun artsen voorgeschreven dat ze op het strand wrakhout moeten gaan verzamelen of stormvogels spotten. Ik ben benieuwd wanneer wij in Nederland van onze huisartsen voorgeschreven krijgen kastanjes te gaan zoeken, ijsvogels te spotten of in plassen rond te stampen.

Tot die tijd kun je ook zelf besluiten de natuur in te gaan. Ik ga graag met je mee om tijdens de coaching te onderzoeken wat de natuur met jou doet. Loop jij bijvoorbeeld om de plassen heen of stamp je er lachend door? En, zie je hierin dan ook de link naar werk? Wat doe je als je daar een plas water tegenkomt?