06 – 10 96 56 40info@sanderheesen.nl

30 januari 2020 | Sander Heesen

Wat is jouw mooiste hardloopervaring?

Noorwegen, Ierland of toch Toscane? Tijdens een duurloop stelde ik mijzelf de vraag, wat mijn mooiste hardloopervaring was. Ooit. Gelukkig was het een lange duurloop, want makkelijk is het antwoord niet. Er is niet zo één ervaring die meteen naar boven komt. Er flitsen een paar wedstrijden door mijn hoofd waar ik of hard (een pr) of op een niet alledaags parcours (buitenland) liep. Mooi was het, maar niet de mooiste. Of die keer dat het flink had gesneeuwd en ik de ‘first track’ had. Leuk was het, ik liep de hele tijd met een glimlach. Maar niet de mooiste. De kliffen in Ierland, de ruige natuur van Noorwegen, de heuvels en warmte van Toscane. Prachtig, maar ook afgeleid door al dat prachtigs en in mijn achterhoofd rekening houdend met de route om niet de weg kwijt te raken.

Dan komt het beeld bij me op van een duurloop. Een lange, in de voorbereiding voor een marathon. Een hele lange dus. Een dag vrij van werk, ik had alle tijd. Twee en een half uur in een rustig tempo, door het Hollands landschap. Bovenop de dijk met aan de ene kant weilanden, slootjes en rietkragen en aan de andere kant water. Zon, afgewisseld met wolken, licht briesje in de rug. Plezier, onvermoeibaar, gewoon lekker lopen, geen afleidende gedachten. Niet de hele tijd hoor, maar wel een groot deel. Achteraf had ik een voldaan en tevreden gevoel. Dat was wel in een flow lopen.

Flow
Bij een flow ga je helemaal op in de bezigheden waar je mee bezig bent. Je vergeet de tijd en alles om je heen. Je bent in een toestand van opperste concentratie en passie. Ik maak het dus wel mee tijdens het hardlopen. De kilometers vliegen voorbij, vermoeidheid voel ik niet. Raak ik de grond wel? Ook in andere situaties gebeurt het. Tijdens een coachgesprek bijvoorbeeld. Dan ben ik echt aanwezig en stel de juiste vragen.

Een coach stelt vragen. Veel vragen. Vragen om antwoorden van je te krijgen. Die antwoorden brengen je dan weer verder. Ze leiden tot meer zelfinzicht en verheldering. Brengen eventueel oplossingen die al aanwezig waren, maar nog wel moesten worden benoemd. Er zijn ontelbaar veel vragen en welke worden gesteld hangt af van de situatie. Hier is in de meeste gevallen geen standaard voor.

In sommige situaties zijn er wel vragen denkbaar, die een startpunt vormen voor een gesprek. Die vaker worden gebruikt. Een coach kan bijvoorbeeld vragen naar inspiratiebronnen. ‘Wie bewonder je?’ ‘Wat is je favoriete muziek?’ Of als dit lastig te benoemen is zijn mogelijke alternatieven: ‘Waar krijg je energie van?’ ‘Wanneer kom je in een flow?’

Jouw mooiste hardloopervaring
Een leuk alternatief voor de vraag naar inspiratiebronnen vind ik ‘Wat is je mooiste hardloopervaring’. Een vraag die volgens mij prima past in een sessie hardlopend coachen. Vanuit het antwoord van de gecoachte kan ik dan doorvragen op het vraagstuk waarvoor we op pad zijn. Door bijvoorbeeld een parallel te maken naar werk. Ik ben benieuwd welke antwoorden ik krijg op de vraag naar mooiste hardloopervaringen. Gaan die ook over lopen in een flow? Of gaan die over tijden? Misschien over doorzetten? Of over weer kunnen lopen?

Zeg, wat is jouw mooiste loopervaring?